preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Manuš" Split

Mi djeca EU kažemo...

Certifikati

Autor: Tajana Bundara, 15. 11. 2018. 20:06

 [više]

Mobilnost, Split 20.-26. svibnja 2018.

Autor: Tajana Bundara, 5. 9. 2018. 18:27

Doček i ispraćaj gostiju-partnera na aerodromu u suradnji s našim ljubaznim roditeljima

Doček ispred škole

Svečana priredba dobrodošlice
 
 
 

 [više]

EVALUACIJA Vijest ima dokument u privitku

Autor: Dragica Reljić, 2. 7. 2018. 21:04

 [više]

DISEMINACIJA

Autor: Dragica Reljić, 2. 7. 2018. 20:52

Predstavljanje projekta "Mi, djeca EU, kažemo..." održala se u Obrtnoj tehničkoj školi u Splitu u sklopu prvog projektnog dana pod nazivom „… od ideje do realizacije…” u svrhu promocije programa Erasmus+ od vrtića do srednjih škola. Više informacije možete pronaći na linku https://www.skolskiportal.hr/clanak/10471-komuniciraj-povezi-razvijaj-/https://www.skolskiportal.hr/clanak/10471-komuniciraj-povezi-razvijaj-/

 [više]

Internacionalna diseminacija projekta u Palermu

Autor: Tajana Bundara, 22. 5. 2018. 18:37

Internacionalna diseminacija manuškog Erasmus+KA2 projekta “Mi djeca EU kažemo…”

 

Na poziv Damjane Potočnik, članice našeg slovenskog Erasmus+tima i članice upravnog odbora međunarodnog udruženja The Learning Teacher Network, Tajana Bundara je otputovala u Palermo na konferenciju The Learning Teacher Network organizacije i s kolegicama iz projekta, Nataliom Caracci i Marjetom Raztresen predstavila naš projekt. Tema seminara održanog od 26.-29.travnja 2018. bila je “Immigration and Good Quality Education”, pa je fokus prezentacije bio na projektnim aktivnostima vezanim uz migrantsku krizu, a koje smo uspješno proveli prošlu godinu za vrijeme mobilnosti u Palermu i Ljubljani. Tom prilikom u Sloveniji posjetili smo Centar “Rog” smješten u centru Ljubljane - mjesto nulte tolerancije na diskriminaciju, oštre političke debate, drugi dom imigranata i azilanata, a potom, pod dirigentskom palicom naše pedagoginje Vesne Grubić, uspješno proveli aktivnost debate s temom “Imigrantska djeca se mogu uspješno integrirati u školski sustav.” U Italiji, na Siciliji smo posjetili Centro Astalli i Karitas, utočište izbjeglica, te svjedočili njihovim potresnim životnim pričama i sudbinama, upoznali volontore koji nesebično, u duhu altruizma i humanizma, pomažu lokalnoj zajednici. Direktna izloženost svih sudionika projekta izvornim životnim pričama i situacijama, primjeru velikodušnog dobrovoljnog rada za boljitak zajednice i čovječanstva,  zasigurno je utjecala na perspektivu svih. Još jedan pokazatelj koliko je životno iskustvo i primjena nastave u “životnom laboratoriju” najbolja metodologija cjeloživotnog učenja, stvaranja kritičkog mišljenja, debatiranja i utjelovljenja građanina svijeta.

Kreacija idejnog začetnika projekta, naše učiteljice Dragice Reljić, dotakla je najviše krugove europskog obrazovanja, pa čak i UNESCO i Kinu.

 [više]

DISEMINACIJA: PREDSTAVLJANJE BROŠURE

Autor: Dragica Reljić, 22. 3. 2018. 23:40

U prostorima GK Marko Marulić 22.3.2018.g. okupili su se Manušani i njihovi brojni gosti kako bi "gradu i svijetu" predstavili  brošuru koja slavi prava djece.
Učenici Nora Žuvela i Luka Bajto bili su simpatični voditelji ove svečanosti na kojoj su nastupili folkloraši, zbor i dramska grupa škole.

Publici su se obratile dvije uvažene gošće, gospođa Ana Pezo Babić, dječja pravobraniteljica i Anđelka Visković, savjetnica za obrazovanje u uredu gradonačelnika Splita. Na kraju svečanosti, ravnateljica Marita Guć, pozvala je nazočne na novo druženje tijekom mobilnosti krajem svibnja.

 

 [više]

VIDEOKONFERENCIJA O NACIONALNIM MANJINAMA

Autor: Dragica Reljić, 9. 3. 2018. 11:29

Tijekom videokonferencije koju smo održali 1. ožujka razgovarali smo s našim projektnim partnerima iz Izmira u Turskoj. Tema videokonferencija bila je vezana za položaj nacionalnih manjina u našim državam. Učenici iz Turske i Hrvatske predstavili su nacionalne manjine svojih zemalja. Mi smo posebno predstavili talijansku nacionalnu manjinu čiju udrugu smo posjetili u prosincu prošle godine.

Ipak, najzanimljiviji dio videokonferencije bio je onaj neformalni kad su učenici razgovarali o svakodnevnim temama koje ih zanimaju. Vrlo brzo se otkrilo da imaju puno istih interesa i zanimacija. 

Za neke učenike videokonferencija je bila početak prijateljstva koje bi se moglo nastaviti i tijekom mobilnosti koja će se uskoro održati u Hrvatskoj. Naime, učenici iz Izmira koji su sudjelovali u videokonferenciji biti će naši gosti u svibnju. Svi se već raduju novom susretu...

 [više]

DAN SIGURNIJEG INTERNETA 6.2. Vijest ima dokument u privitku

Autor: Dragica Reljić, 11. 2. 2018. 17:18

06.02.2018. obilježili smo Dan sigurnijeg interneta. Inspektor Radoja iz Odjela prevencije pri PU Splitsko-dalmatinskoj, održao je interaktivnu prezentaciju o dobrim i lošim stranama interneta. Prisustvovali su učenici od 5.-8.razreda. Predavanje je pobudilo niz pitanja, te je svijest o uporabi interneta podignuta na veći nivo. Internet je zanimljiv i zabavan svijet, ali uz oprez!
Učenici Ante Vukičević i Leo Peternelj izradili su prezentaciju na navedenu temu.
 [više]

POSJET ZAJEDNICI TALIJANA SPLITA

Autor: Dragica Reljić, 22. 12. 2017. 22:01

U projektu „Mi, djeca EU, kažemo…“planirali smo naše učenike upoznati s nacionalnim manjinama koje žive u našem gradu. Tijekom prošle školske godine posjetili smo Židovsku općinu u gradu Splitu, a u tekućoj školskoj godini posjetili smo talijansku nacionalnu manjinu. Prema popisu stanovništva iz 2011.g. u RH živi 18 700 Talijana, u samom gradu Splitu 83.

Učenici 7.a razreda tijekom prosinca su posjetili Zajednicu Talijana Splita (Comunita degli Italiani da Spalato). Učenike je primila predsjednica Zajednice, gđa. Antonella Tudor Tomaš. Predsjednica Tudor predstavila je rad Zajednice koja je osnovana 1992.g. Prema saznanjima gđe Tudor u Splitu trenutačno živi oko 300 pripadnika talijanske nacionalne manjine. Primijetili smo da se taj podatak značajno razlikuje od podataka koje smo pronašli na službenim internetskim stranicama Grada Splita gdje se navodi da u Splitu živi 83 pripadnika talijanske nacionalne manjine. Predsjednica Tudor je objasnila da se mnogi pripadnici talijanske manjine prilikom popisa stanovništva više ne izjašnjavaju kao Talijani pa je to razlog zašto su brojke tako različite.

Od predsjednice Tudor doznali smo da u Splitu djeluju dvije udruge koje okupljaju članove te nacionalne manjine, a to su Zajednica Talijana Grada Splita i hrvatsko-talijanska udruga „Dante Alighieri“. Također smo doznali da pripadnici talijanske manjine nisu potpuno zadovoljni svojim položajem u gradu. Kako nam je objasnila gđa Tudor, zbog malog broja pripadnika talijanske nacionalne manjine, gradske vlasti financijski ne podupiru rad udruga. Zbog istih razloga prekinuli su izdavanje svog časopisa. Ipak, u drugim dijelovima Republike Hrvatske gdje je talijanska manjina brojnija, primjerice u Zadru, Rijeci ili Istri situacija je puno bolja. U Rijeci djeluje talijanska srednja škola, a u Zadru i talijanski vrtić, dok je Istra dvojezična. U Istarskoj županiji Statutom je određeno da su hrvatski i talijanski jezik „ u ravnopravnoj službenoj uporabi u radu županijskih tijela u samoupravnom djelokrugu.“

Talijanski konzulat kao najviše predstavničko tijelo jedne nacionalne manjine nalazi se u Zagrebu dok u Splitu boravi počasna viša konzulica, gđa Maja Medić. Prema hrvatskom Ustavu pripadnici nacionalnih manjina mogu birati svoje zastupnike u Hrvatski sabor. Interese talijanske nacionalne manjine u Hrvatskom saboru zastupa gospodin Furio Radin.

Prilikom posjeta Zajednici Talijana Splita učenici su mogli ponešto saznati i o povijesti te nacionalne manjine. Saznali smo da su se Talijani u većem broju naselili na jugu Hrvatske u vrijeme mletačke okupacije naše obale u vremenu od 1409.g. do 1797.g.

Mnogi pripadnici ove nacionalne manjine doprinijeli su razvoj našeg grada. Složili smo se da u red znamenitijih Talijana našeg grada ide i splitski gradonačelnik Antun Bajamonti (1860.-1882.). Zahvaljujući Bajamontiju koji je bio jedan od omiljenijih splitskih gradonačelnika, Split je dobio vodovod.

Tijekom posjeta razgovarali smo o sličnostima i razlikama između hrvatske i talijanske kulture i načina života. Zaključili smo da je puno više sličnosti nego razlika. Primjerice, povezuje nas mediteranski način života, slična prehrana i graditeljstvo, vjera i drugo. Jug Hrvatske stoljećima je bio pod jakim utjecajem talijanske kulture. To se čuje u brojnim talijanizmima u hrvatskom jeziku kao što su: ponistra, škure, skaline, katriga i drugo. Ipak, pronašli smo i jednu razliku. Naime, saznali smo da Talijani ne pridaju veliku pažnju obilježavanju svetog Nikole ili svete Lucije koji su jako popularni u Hrvatskoj, osobito među djecom jer  im donose darove. U Italiji se velika pažnja posvećuje obilježavanju 6.1. kad Befana (sveta Epifanija) donosi djeci darove ako su bila dobra ili ugljen ako nisu.

Tijekom posjeta  učenici su vježbali znanje talijanskog jezika. Većina njih već pohađa izbornu nastavu talijanskog jezika u našoj školi. Predsjednica Zajednice Talijana Splita Antonella Tudor pozvala je sve učenike na besplatan tečaj talijanskog jezika koji organizira njihova udruga.

 [više]

2. MOBILNOST-ALTAFONTE, ITALIJA

Autor: Dragica Reljić, 12. 12. 2017. 21:23

Od 26. studenog do 2. prosinca održana je i druga mobilnost u sklopu projekta "Mi, djeca EU, kažemo..." Nakon Slovenije posjetili smo Italiju. Ovaj put učenike i učitelje iz Grčke, Turske, Slovenije, Litvije i Hrvatske ugostila je osnovna škola iz Altafontea na Siciliji. Tamo su boravili tjedan dana uživajući u druženju tijekom brojnih aktivnost. Sljedeća mobilnost odvijati će se u svibnju 2018.g., a domaćini smo mi, Manušani. 

https://sway.com/ohIk381gS7wLF2Fo?ref=Link&loc=mysways

 [više]

NACIONALNO DJELO S TEMOM DISKRIMINACIJE

Autor: Dragica Reljić, 1. 12. 2017. 21:09

Projekt "Mi, djeca EU, kažemo..." bavi se i problemom diskriminacije među djecom. Kako bismo osvijestili taj problem među učenicima naše škole, odlučili smo za lektiru izabrati jedno književno djelo iz nacionalne književnosti koje progovara o toj temi. Naš izbor je pao na "Dugu" Dinka Šimunovića i na "Moju slavnu prijateljicu" Ivane Guljašević Kuman.. Škole partneri u projektu također će izabrati književno djelo s istom temom iz njihove nacionalne književnosti. Tijekom mjeseca prosinca održati će se videokonferencije u kojima ćemo jedni drugima predstaviti nacionalna djela koja smo izabrali. Učiteljica njemačkog jezika Tajana Bundara izradila je o tome zanimljivu prezentaciju u Swayu. 

https://sway.com/Yx5Rn1eiLOmSoTo3?ref=Link&loc=mysways

 [više]

Međunarodni dan prava djeteta 20.11.

Autor: Dragica Reljić, 23. 11. 2017. 10:57

Obilježavajući Međunarodni dan prava djeteta 20.11., zajedničkim radom svih šest škola koje sudjeluju u Erasmus plus projektu "Mi, djeca EU, kažemo..." izdali smo brošuru o dječjim pravima. U brošuri se mogu pronaći brojni likovni i literararni radovi učenika iz Slovenije, Grčke, Litve, Turske, Italije i Hrvatske. Brošuru možete prolistati na linku:

https://drive.google.com/file/d/0B_yVeV5omHQmb0kzLWdRbVUxZmZlQkVxMWs5SXZ5NmIyblRJ/view?usp=sharing

 [više]

MEĐUNARODNI DAN PRAVA DJETETA 20.11.

Autor: Dragica Reljić, 23. 11. 2017. 10:34

Povodom obilježavanja MEĐUNARODNOG DANA DJEČJIH PRAVA u prostorima atrija Gradske uprave svečano je otvorena izložba crteža učenika Osnovne škole „Manuš“. Otvorenju izložbe radova na temu dječjih prava, koju je organizirao Dječji forum „Splitska dica“ OŠ Manuš, nazočili su gradonačelnik Andro Krstulović Opara, njegova zamjenica Jelena Hrgović, te viša savjetnica Anđelka Visković. 
Gradonačelnik je pozvao učenike da vode brigu o ostvarivanju vlastitih dječjih prava, ali i naglasio da trebaju poštovati prava prijatelja, vršnjaka i svojih učitelja. Istaknuo je da će Grad podržati vrijedne inicijative na tragu otvorene izložbe. U razgovoru sa učenicima i učiteljima OŠ „Manuš“ dogovorio je zajedničku akciju uklanjanja grafita s fasade škole koja će se održati tijekom sljedeće godine. 
Učenici OŠ „Manuš“, zajedno sa svojom ravnateljicom Maritom Guć, otvorenu izložbu organizirali su u sklopu dvogodišnjeg projekta „Mi, djeca EU, kažemo…“.

 [više]

OBILJEŽAVANJE DANA KRAVATE

Autor: Dragica Reljić, 18. 10. 2017. 20:36

Već nekoliko godina zaredom u našoj školi se svečano obilježava 18.10. - Dan kravate. (2008.g. Hrvatski sabor je proglasio 18.listopada Danom kravate). 

Riječ kravata dolazi od riječi Hrvat o čemu svjedoče ugledne svjetske enciklopedije kao što je Encyclopedia Britannica. Naime, naši su vojnici ratujući na tlu Francuske u 17. st.  proširili nošenje kravate diljem Europe. Prvi koji je prihvatio kravatu kao modni detalj bio je francuski kralj Luj XIV.- kralj Sunce. Nakon francuskog dvora kravata je prihvaćena u cijeloj Francuskoj i susjednim zemljama, Belgiji i Nizozemskoj. A zahvaljujući engleskom kralju Karlu II. prihvaćena je i na otoku, u Velikoj Britaniji. Englezi su uveli crne i šarene kravate (do tda su bile u upotrebi samo kravate bijele boje). Englezi koji su postali ludi zakravatam proširili su je diljem svijeta jer su posjedovali brojne kolonije na svim kontinentima. Za današnji izgled kravate zaslužan je Amerikanac Jesse Langsdorf koji je skrojio kravatu iz tri dijela te omogućio njezinu industrijsku proizvodnju. Svjetski centar kravate nalazi se u Italiji, u gradu Como.

Dan kravate obilježili smo svečanim programom u kojem su učenici mogli poslušati predavanje o povijesti kravate te su mogli sudjelovati u radionicama oslikavanja i vezivanja kravate.

 [više]

TRANSNACIONALNI SASTANAK U IZMIRU U TURSKOJ Vijest ima dokument u privitku

Autor: Dragica Reljić, 16. 10. 2017. 11:46

Projekt "Mi, djeca EU, kažemo..." nastavlja se i ove školske godine. Pred nama su brojne zanimljive aktivnosti i novi susreti.

Na početku drugog dijela, od 8. do 11. listopada, u Turskoj je održan 2. transnacionalni sastanak. Domaćin je bila Osnovna škola Karsiyaka iz Izmira s kojom smo surađivali i tijekom prvog Erasmus plus projekta "Od starog pisma do novog prijateljstva". Sastanku su nazočili učitelji iz svih šest škola partnera u ovom projektu.

Prvog dana održali smo dva projektna sastanka na kojima smo najviše razgovarali o aktivnostima koje nas očekuju tijekom ove nastavne godine. Putem videokonferencije sastank je vodila koordinatorica Tajana Bundara.

Također smo razgovarali o našem sljedećm susretu, mobilnosti u Italiji. Mobilnost će se održati krajem studenog i početkom prosinca 2017.g. Koordinatorica talijanskog projektnog tima Natalia Caracci predstavila je raznovstan program kojega su pripremili kolege učitelji iz Altofontea na Siciliji.

Drugog dana našeg boravka u Izmiru domaćini su za sve sudionike organizirali izlet. Posjetili smo svetište Bl. Djevice Marije iznad Efeza i sam antički Efez. Efez je danas jedno u od najbogatijih arheoloških nalazišta u Europi za razdoblje antičkog Rima.

 [više]

PROJEKTNI SASTANCI

Autor: Dragica Reljić, 29. 9. 2017. 11:45

 [više]

REZULTATI UPITNIKA Vijest ima dokument u privitku

Autor: Dragica Reljić, 1. 8. 2017. 14:32

Među priloženim dokumentima pronaći ćete rezultate:

UPITNIKA O SUDJELOVANJU U PROJEKTNIM AKTIVNOSTIMA

EVALUACIJSKOG UPITNIKA ZA UČENIKE

EVALUACIJSKOG UPITNIKA ZA RODITELJE

EVALUACIJSKOG UPITNIKA ZA UČITELJE

 [više]

ZAJEDNIČKA RAP PJESMA

Autor: Dragica Reljić, 1. 6. 2017. 12:13

SAY NO TO DISCRIMINATION

 

Say NO to DISCRIMINATION 

And PROTECTall the CHILDREN

No matter which RACE, RELIGION or NATION

Their RIGHTS can't be DIFFERENT

Let's give a passport to a BETTER FUTURE

And remeber: EDUCATION for all leads to EQUALITY in civilization!

 

 

 [više]

PROSTOR ZA ODMOR I OPUŠTANJE UČENIKA

Autor: Dragica Reljić, 29. 5. 2017. 22:22

Obilježvajući Dan škole 24. svibnja otvorili smo i kutak za opuštanje i odmor učenika. U uređivanju prostora pomogli su nam učenici Srednje škole likovnih umjetnosti iz Splita. Glavna dizajnerica prostora je školska pedagoginja Vesna Grubić. Nadamo se da  će boravak u školi biti još ugodniji...smiley

 [više]

IZLOŽBA-DJEČJA PRAVA

Autor: Dragica Reljić, 29. 5. 2017. 21:55

Za Dan škole kojeg tradicionalno obilježavamo 24.5. na Dan Marije Pomoćnice, učiteljica Žana Vukičević organizirala je malu izložbu radova učenika nižih razreda. Tema radova bila su dječja prava: pravo na ljubav, na zdravstvenu skrb, na privatnost...

 [više]

MOBILNOST- SLOVENIJA

Autor: Dragica Reljić, 19. 5. 2017. 21:48

Naši učenici i učitelji vratili su se s mobilnosti iz Slovenije. Slovenskom domaćinu, OŠ "Valentina Vodnika" iz Ljubljanje zahvaljujemo na domaćinstvu i provedbi brojnih projektnih aktivnosti.

 
 [više]

MOBILNOST- SLOVENIJA

Autor: Dragica Reljić, 14. 5. 2017. 20:54

Od 7. do 13. svibnja naši učenici i učitelji sudjelovali su u mobilnosti u Sloveniji. Domaćin je bila OŠ "Valentina Vodnika" u Ljubljani. Tijekom mobilnosti održanae su brojne projektne aktivnosti. Između ostalog održana je i debata, radionica: rap song, izbor loga i slogana projekta, predstavljanje najdržae projektne aktivnosti, radionica plesa, a posadili su i drvo projekta!

 [više]

KLAPA-SNIMAMO

Autor: Dragica Reljić, 13. 5. 2017. 21:50

Vezano za naš projekt "Mi djeca EU kažemo..." započeli smo sa snimanjem filma o diskriminaciji među učenicima. Bravo 5.b!

 [više]

SLOGAN PROJEKTA

Autor: Dragica Reljić, 11. 5. 2017. 21:55

Tijekom mobilnosti u Sloveniji od 7. do 13. svibnja učenici i učitelji šest zemalja partnera u projektu izabrali su slogan projekta: EVERY KID DESERVES A LIFE, EVERY KID DESERVES A RIGHT. Slogan su osmislili učenici iz Grčke.

 [više]

LOGO PROJEKTA

Autor: Dragica Reljić, 11. 5. 2017. 20:00

Tijekom mobilnosti u Sloveniji od 7. do 13. svibnja učenici i učitelji šest zemalja partnera u projektu izabrali su logoprojekta. Pobjednički logo izradila je učenica KATARINA BOKO, 6.b.

 [više]

POČELI SU RADOVI...

Autor: Dragica Reljić, 10. 5. 2017. 21:16

Vjerojatno se pitate što se događa u dnu  hodnika na prvom katu naše škole. Naime, započeli su radovi na uređenju mjesta za odmor i opuštanje učenika! Uz  učenike naše škole i učiteljicu Likovne kulture Anu Pletikosić s nama su i učenici Srednje škole likovnih umjetnosti pod vodstvom profesorice Kaće Svedružić.

 

 [više]

DAN EUROPE-SUSRET S NACIONALNIM MANJINAMA

Autor: Dragica Reljić, 9. 5. 2017. 21:30

Dan Europe (Dan pobjede nad fašizmom) obilježava se diljem Europe 9.svibnja. I nacionalne manjine grada Splita obilježili su taj dan svečanom priredbom pod nazivom "Dom je tamo gdje je pjesma". Događanju je nazočila i naša projektna skupina koja je imala priliku na jednom mjestu susresti različite manjine koje žive u našem gradu. Učenici projektne grupe razgovarali su s pripadnicima talijanske, makedonske, srpske i mađarske nacionalne manjine.

 [više]

No to discrimination-rap song-7.a

Autor: Dragica Reljić, 8. 5. 2017. 09:59

NO TO DISCRIMINATION

Say no to discrimination

the only way is toleration,

respect the people from every nation

and you will reach a new destination.

 

It's doesn't matter if you're black or white,

or if your pants are baggy or tight.

Believe me your future is always bright

just be brave as a knight.

 

It doesn't  matter if you have a strange name,

because we are all people and we are all the same.

If they are a different skin tone,

don't leave them alone.

 

You have to respect people,

and it will come to you as a triple.

We are all special in our own way,

be nice to each others every single day.

 

It doesen't matter if you're rich or poor

the importnat part is the core.

If you ever think that no one likes you

just remeber, everyone is special and you're too.

 

If they're light as a day or black as a night

discrimination gives them a fright

I go left and I go right

just to avoid the fight.

7.A

 [više]

RADIONICA O DISKRIMINACIJI MEĐU UČENICIMA

Autor: Dragica Reljić, 6. 5. 2017. 12:14

Rezultati upitnika o međuvršnjačkom nasilju i diskriminaciji otkrili su nam da je verbalno nasilje među učenicima savkodnevno prisutno u učionicama, hodnicima, školskom dvorištu. Kao "razlog" takvog neprimjerenog ponašanja učenici najčešće ističu izgled. Znači, žrtve su najčešće oni učenici koji se svojim izgledom razlikuju od većine. Odmah smo reagirali i učiteljica Žana Vukičević osmislila je zanimljivu radionicu. Cilj radionice je da kod učenika razvijemo svijest da smo svi različiti i jedini pravi put je put tolerancije i razumijevanja raličitosti. 

 [više]

DAN NJEMAČKOG JEZIKA- CRVENKAPICA

Autor: Dragica Reljić, 2. 4. 2017. 18:00

31.03.2017. u dvorani Nadbiskupijskog sjemeništa u Splitu održan je Dan njemačkog jezika. U sklopu Erasmus+projekta Mi djeca EU kažemo, manuški glumci su prikazali Crvenkapicu kroz projektnu temu diskriminacije. 
    Naime, Crvenkapica je predstavljena kao bezobrazno i neodgojeno derište, koje nema poštovanja prema nikome. Vuka, koji je u našoj priči dobar iako strašno izgleda,  tuče i maltretira. Majku ne sluša, baki ne želi pomoći, a Tarzana, koji joj pokušava priskočiti u pomoć kada lažno vuka optužuje da je napada, tjera, jer se od svoje zloće osjeća snažno i moćno.  Majka joj popušta i dodvorava joj se, te je u konačnici želi premjestiti u drugu školu, jer su svi krivi za njezin neuspjeh u školi, očekujući kroz promjenu sredine bolji uspjeh u školi i u društvu. No život joj je dodijelio lekciju, pa u novoj školi susreće verbalne nasilnice Snjeguljicu i Matovilku. Pepeljuga spašava stvar, prekida verbalno zlostavljanje i podsjeća ih na zlostavljanje koje su i same prošle od strane maćehe i vještice. Za kraj djevojke pokazuju da im je žao zbog nasilničkog ponašanja, pa u znak prijateljstva i zajedništva svi zajedno zaplešu uz pjesmu "Happy". 
    U ulozi Crvenkapice Ivana Čorvilo,  majka Marija Budić Leto, lovac Roko Ugrina, vuk Zoran Perković, Tarzan Mihovil Kuliš, tri praščić Roko Butorac, Roko Markovina, Ante Lisica, pripovjedač na njemačkom Mihovil Parčina, interpretatori na hrvatskom Karla Kriste Babić i Luka Kovačević.
 [više]

IZBOR SLOGANA I LOGA

Autor: Dragica Reljić, 27. 3. 2017. 17:26

Tijekom veljače i ožujka učenici Projektne grupe radili su na osmišljavanju SLOGANA I LOGA našeg projekta. Najbolji slogan i logo birati će se u svibnju na mobilnosti u Sloveniji. Konkurencija je oštra, sudjeluju učenici iz Grčke, Litve, Turske, Italije, Slovenije i naravno iz Hrvatske.

Vijeće učenika OŠ "Manuš" izabralo je dva, po njihovu mišljenju, najbolja slogana i loga s kojima ćemo se predstaviti na mobilnost u Sloveniju gdje će biti izabran slogan i logo projekta "Mi djeca EU kažemo.../We, the kids of the EU, believe..."

Izabrani slogani su:

 

 

Izabrana loga izradile su učenice Nola Srdanović, 6.a i Katarina Boko, 6.b.

 [više]

REZULTATI UPITNIKA O DISKRIMINACIJI MEĐU UČENICIMA Vijest ima dokument u privitku

Autor: Dragica Reljić, 27. 3. 2017. 17:03

Zašto učenici najčešće vrijeđaju jedni druge?

Potpune rezultate upitnika možete vidjeti u priloženom dokumnetu (Excel tablica).

 [više]

POSJET ŽIDOVSKOJ OPĆINI Vijest ima dokument u privitku

Autor: Dragica Reljić, 26. 2. 2017. 22:17

Jedna od aktivnosti u sklopu projekta "Mi djeca EU kažemo..." je upoznavanje naših učenika s nacionalnim manjinama Splita. Mi smo izabrali dvije manjine, židovsku i makedonsku, a razmišljamo i o upoznavanju talijanske manjine. Jer manjine su naše bogatstvo.

U Židovskoj općini koju smo posjetili 16. veljače 2017.g., dočekala nas je gospođa Ana Lebl. Gospođa Lebl je predsjednica Židovske općine u Splitu i ona je učenicima 8. i 7. razreda održala zanimljivo predavanje o položaju židovske manjine u Splitu u prošlosti i danas. Nakon predavanja učenici su postavili brojna pitanja pokazujući veliki interes za povijest židovskog naroda.

Učenici su imali prilike saznati brojne zanimljivosti iz prošlosti rodnog grada kroz prošlostt židovske manjine. Primjerice, zašto se Get zove Get, koja je najpoznatija splitska knjižara, zašto u Splitu postoji adresa Obala lazareta, kako u Getu možemo prepoznati nekadašnje židovske kuće, gdje se nalazi staro židovsko groblje iz 16. stoljeća i zašto je ono prava turistička atrakcija...

Učenici su, nažalost, imali priliku saznati i o mračnoj strani povijesti splitskih Židova. U vrijeme Holokausta stradala je i mala židovska zajednica u Splitu. Od ukupno 300 pripadnika židovskog naroda u našem gradu čak 120 njih ubijeno je u to vrijeme. Bilo je hrabrih Splićana koji su pomagali u njihovu spašavanju. Jedan od njih bio je liječnik na zaraznom odjelu splitske bolnice, dr. Mihovil Silobrčić. Tijekom Holokausta spasio je dvadeset ljudi skrivajući ih na zarazno odjelu. Republika Izrael dodijelila je gospodinu Mihovilu Silobrčiću titulu Pravednika među narodima.

U prilogu možete pronaći članak učenice Tine Krstulović o posjetu naših učenika Židovskoj općini u Splitu.

 [više]

UNICEF

Autor: Dragica Reljić, 14. 2. 2017. 23:18

Dana 13. veljače 2017.g. naši učenici posjetili su ured UNICEF u Splitu gdje su sudjelovali u radionici o vršnjačkom nasilju. Na početku su poslušali kratko predavanje o samoj organizaciji i njezinom djelovanju odnosno projektima koji su trenutačno aktualni. Potom su učenici aktivno sudjelovali u radionici tijekom koje su razgovarali o vrstama nasilja kojima svakodnevno svjedoče u svom razrednom okruženju. Prema riječim samih učenika većina ih je izložena verbalnom nasilju svojih vršnjaka, vrijeđanju, ruganju, nazivanju ružnim imenima. Na kraju radionice učenici su zaključili da vlastitim primjerom i trudom trebaju učiniti razredno okruženje boljim i pozitivnijim mjestom za život i učenje.

 [više]

DEBATA

Autor: Lahorka Havranek Bijuković, 13. 2. 2017. 17:02

Pod vodstvom Vesne Grubić, pedagoginje i voditeljice Debatnog kluba, članovi našeg proslavljenog kluba snimili su inačicu debate na temu "Facebook je dobar za djecu" za potrebe projektne aktivnosti koja će se odvijati na mobilnosti  u svibnju, u Sloveniji. Video je snimljen na engleskom jeziku kako bi projektnim partnerima omogućili i olakšali upoznavanje s pravilima svake debate.

 

 

 [više]

DAN SIGURNIJEG INTERNETA

Autor: Dragica Reljić, 7. 2. 2017. 23:06

7.2.2017.g. obilježili smo Međunarodni dan sigurnijeg interneta. Učenici su izradili plakate i prezentacije o dobrim i lošim stranama interneta te o lijepom ponašanju, naravno, na internetu. Na mrežnim stranicama Centra za sigurniji internet igrali smo kviz o sigurnosti i zaštiti prilikom korištenja interneta.

 [više]

EVALUACIJSKI LISTIĆ ZA UČENIKE O PROVEDENIM AKTIVNOSTIMA

Autor: Dragica Reljić, 4. 2. 2017. 21:41

 [više]

EVALUACIJSKI LISTIĆ ZA UČITELJE O PROVEDENIM AKTIVNOSTIMA

Autor: Dragica Reljić, 4. 2. 2017. 21:40

 [više]

USKORO!!!

Autor: Dragica Reljić, 1. 2. 2017. 21:14

 [više]

27.1. OBILJEŽAVANJE DANA SJEĆANJA NA ŽRTVE HOLOKAUSTA

Autor: Dragica Reljić, 30. 1. 2017. 12:45

27.1. obilježavamo Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta. Tijekom Holokausta, od dolaska nacita na vlast u Njemačkoj 1933.g. do sloma nacizma 1945.g. ubijeno je  6 milijuna Židova.

27.1.1945.g. snage Crvene armije oslobodile su Asuchwitz u kojem su zatekli oko 7000 preživjelih zatvorenik. Auschwitz je najveći koncentracijski logor u kojem je ubijeno više od milijun Židova.

Naši učenici su obilježili ovaj dan izradom plakata. teme su bile: Pogrom, Djeca-žrtve Holokausta, Pravednici i Mjesta sjećanja. Također, gledali smo film Romana Polanskog "Pijanist". Tijekom gledanja filma učenici su postavili brojna pitanja o stradavanju židovskog stanovništva.

 [više]

INICIJALNA PROVJERA OSNOVNIH JEZIČNIH VJEŠTINA I ČITALAČKE PISMENOSTI

Autor: Dragica Reljić, 9. 1. 2017. 22:17

 [više]

UPITNIK ZA RODITELJE O SUDJELOVANJU NAŠE ŠKOLE U EUROPSKIM PROJEKTIMA

Autor: Dragica Reljić, 7. 1. 2017. 21:47

 [više]

REZULTATI EVALUACIJSKOG LISTIĆA

Autor: Dragica Reljić, 2. 1. 2017. 22:12

 [više]

BOŽIĆNE ČESTITKE

Autor: Dragica Reljić, 19. 12. 2016. 22:10

 

Učiteljice razredne nastave osmislile su, a njiovi učenici izradili prekrasne božićne čestitke s temom dječjih prava. Čestitke ćemo poslati za predstojeće blagdane svim našim prijateljima.

 [više]

KAD BI SVI LJUDI NA SVIJETU...

Autor: Dragica Reljić, 19. 12. 2016. 21:53

Učenici 4.b razreda pod ravnanjem svoje učiteljice Renate Širović otpjevali su poznati hit Arsena Dedića "Kad bi svi ljudi na svijetu..." Sve je snimio, montirao i uredio učenik 5.b razreda, Luka Bajto.

 [više]

10.12. DAN LJUDSKIH PRAVA

Autor: Dragica Reljić, 10. 12. 2016. 11:05

Učenici 8.c razreda izašli su na ulice Splita i pitali svoje sugrađane o tome koliko poznaju ljudska prava te poštuju li se ljudska prava u njihovoj sredini. Pogledajte i poslušajte što su kazali naši sugrađani...

 [više]

10.12. MEĐUNARODNI DAN LJUDSKIH PRAVA

Autor: Dragica Reljić, 8. 12. 2016. 18:37

 [više]

DAN AFIRMATIVNIH PORUKA

Autor: Dragica Reljić, 8. 12. 2016. 18:24

S obzirom da često jedni drugima znamo uputiti ne baš lijepe poruke, bilo usmneim putem, bilo koristeći društvene mreže ili SMS poruke, odlučili smo u našoj školi 1. 12. obilježiti Dan afirmativnih poruka. Učiteljica Žana Vukičević zajedno sa svojim Forumašima ispisivala je na šarene papiriće pozitivne poruke koje su dijelili učenicima i učiteljima. Tako su svima izmamili OSMJEH na lice i TOPLINU oko srca.

 [više]

ANKETA: suradnja s UNICEF-om

Autor: Dragica Reljić, 2. 12. 2016. 20:17

 
Koju bi od navedenih tema naša škola trebala ponuditi za suradnju UNICEF-u?
diskriminacija/nasilje među djecom
nacionalne manjine
migracijska kriza
neku drugu
 
 
 
 
 
 
 [više]

VIDEOKONFERENCIJA-PORUKE ODRASLIMA

Autor: Dragica Reljić, 26. 11. 2016. 16:55

Učiteljica Žana Vukičević zajedno sa svojim Forumašima (Karlom, Marjetom, Lucijanom, Ninom, Klarom, Norom i Ivanom) pripremila je radionicu Poruke odraslima. Radioncu su pripremile i škole partneri iz Grčke, Turske, Litve, Slovenije i Italije. Putem videokonferencije koju smo održali 25.11.2016.g. u 12:00 sati učenici su jedni drugima prenosili svoje poruke odraslima. Jedna od poruka naših učenika odraslima je: "POSLUŠAJTE ME, I JA IMAM NEŠTO ZA REĆI." Bila je to naša prva videokonferencija, ali ne i zadnja...

 [više]

PREZENTACIJA O LJUDSKIM PRAVIMA Vijest ima dokument u privitku

Autor: Dragica Reljić, 26. 11. 2016. 15:13

 [više]

KAHOOT o tome koliko poznajemo dječja prava

Autor: Dragica Reljić, 24. 11. 2016. 21:31

Are you ready for kahoot?

http://https://play.kahoot.it/#/k/f7babfc4-f03d-479c-a260-2521d04d8c21

 

 [više]

PLAKATI O DJEČJIM PRAVIMA I S PORUKAMA ODRASLIMA

Autor: Dragica Reljić, 20. 11. 2016. 17:15

 [više]

MEĐUNARODNI DAN DJEČJIH PRAVA, 20.11.

Autor: Dragica Reljić, 20. 11. 2016. 12:42

 [više]

MEĐUNARODNI DAN DJEČJIH PRAVA 20.11.

Autor: Dragica Reljić, 18. 11. 2016. 17:31

U sklopu Erasmus plus projekta "Mi djeca EU kažemo..." obilježili smo Međunarodni dan dječjih prava 20.11. Tim povodom je učiteljica Jelena Bilandžić zajedno sa svojim učenicima izradila prekrasan filmski uradak o dječjim pravima. Učiteljica Jelena poručuje: "Djeca čine ovaj svijet ljepšim mjestom za sve nas. Svako dijete je važno. Jedno od osnovnih prava djeteta je pravo na slobodno izražavanje misli." Zato poslušajte što nam naši drugašići poručuju...

 

 [više]

MEĐUNARODNI DAN DJEČJIH PRAVA 20.11.

Autor: Dragica Reljić, 17. 11. 2016. 20:09

Generalna skupština UN-a je 20. studenog 1959. godine usvojila "Deklaraciju o pravima djeteta", a trideset godina poslije je usvojila "Konvenciju o pravima djeteta". 
Međunarodni dan dječjih prava u našoj školi obilježava se kroz niz različitih aktivnosti.
Prenosimo vijest s interenetskog portala Slobodne Dalmacije:

"U Osnovnoj školi 'Manuš' počelo je obilježavanje tjedna dječjih prava. Ova splitska škola je i koordinator Erasmus plus projekta pod nazivom „Mi djeca EU kažemo..., kroz koji se učenici zalažu za snažniji glas najmlađih u društvu. Tim su povodom učenici prvog razreda osnovne škole OŠ 'Manuš' u zrak pustili balone dječjih prava.

Prethodno je svaki učenik nacrtao dlan i oslikao ga dječjim pravom po želji, a svoj su crtež zalijepili na balon i pustili u zrak za vrijeme školskog odmora.

Inače, 20. studenog u svijetu se obilježava kao Međunarodni dan dječjih prava i rođendan UN-ove Konvencije o pravima djeteta. Učenici s Manuša se vrlo rano uključuju u razne akcije podizanja svijesti o svojim pravima i problemu diskriminacije.

Krajnji cilj ovog pothvata prvašića OŠ 'Manuš' jest podsjetiti vlade i udruge koje se bave ljudskim pravima i slobodama na poduzimanje konkretnih koraka u zaštiti i unapređenju dječjih prava jer su ona temelj izgradnje svakog naprednog društva."

 

 [više]

1. TRANSNACIONALNI PROJEKTNI SASTANAK U GRČKOJ

Autor: Dragica Reljić, 13. 11. 2016. 21:19

Od 6. do 9.11.2016.g. u 3. Gymnasio Alexandroupolis "Domna Visvizi" u Alexandroupolisu na sjveru Grčkj održan je 1. transnacionalni projektni sastanak u sklopu projekta "Mi djeca EU kažemo..." Tom prilikom susreli su se učitelji iz šest zemalja-partnera: Grčke, Hrvatske, Turske, Italije, Slovenije i Litve. Svaka zemlja-partner predstavila je svoj školski obrazovni sustav, a naglasak je bio na aktivnostima koje će se sprovoditi u okviru projekta u naredne dvije nastavne godine, 2016-2018.g. Koorinatorica naše škole Tajana Bundara izložila je detaljno svih 18 aktivnosti o kojima se diskutiralo tijekom projektnog sastanka.

Drugog dana domaćini su nas poveli u obilazak najstarijeg nacionalnog parka na tlu Grčke, National Park of Dadia-Lefkimi-Soufli. Zahvaljujući gostoljubivosti grčkih domaćina posjet Alexandroupolisu ostat će nam u lijepom sjećanju.

 [više]

PREZENTACIJA O MIGRANTIMA

Autor: Dragica Reljić, 25. 10. 2016. 16:31

 [više]

U posjetu pravobraniteljici 5.10.2016.g.

Autor: Dragica Reljić, 5. 10. 2016. 20:22

Prvi tjedan listopada obilježava se kao Tjedan djeteta. U tom tjednu, 5.10. posjetili smo savjetnicu pravobraniteljice u Splitu Anu Babić Pezo. Pravobraniteljica je održala predavanje o ulozi pravobraniteljice u zaštiti dječjih prava. Članice Mreže mladih savjetnika, Tina i Julija podijelile su s nama svoja iskustva vezano za rad u Mreži.Naši učenici postavili su pravobraniteljici pitanja vezana za kršenje dječjih prava u zemllji i svijetu. Istaknuli su kao svoj najveći problem što OŠ Manuš nema adekvatnu dvoranu za Tjelesnu i zdavstvenu kulturu. Pravobraniteljica ih je savjetovala da budu uporni te da se obrate različitim ustanovama i organizacijama kako bi ostvarili svoj cilj.

 [više]

Konvencija UN o pravima djeteta

Autor: Dragica Reljić, 3. 10. 2016. 21:36

Tijekom mjeseca rujna održane su brojne pripremne aktivnosti vezane za naš novi projekt Erasmusa plus "Mi djeca EU kažemo..." Uspostavili smo kontakte s vanjskim suradnicima i s školama partnerima u projektu. Najviše od svega raduje nas sudjelovanje učenika u aktivnostima koje su vezane za analizu članaka Konvencije UN o pravima djetea. Cilj nama je da djeca upoznaju svoja prava,ali i svoje dužnosti. Također, analizirajući članke Konvencije postajemo svjesiji činjenice da veliki broj djece u svijetu ne uživa u svojim pravima.

 [više]

Konvencija UN o pravima djeteta pisana jezikom bliskim djeci Vijest ima dokument u privitku

Autor: Dragica Reljić, 15. 9. 2016. 18:20

 [više]

NOVI PROJEKT: MI DJECA EU KAŽEMO...

Autor: Dragica Reljić, 8. 9. 2016. 10:00

 [više]

 CMS za škole logo
Osnovna škola "Manuš" Split / Vukovarska 11, HR-21000 Split / www.os-manus-st.skole.hr / ured@os-manus-st.skole.hr
preskoči na navigaciju