preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Manuš" Split

Mi djeca EU kažemo...

OBILJEŽAVANJE DANA KRAVATE

Autor: Dragica Reljić, 18. 10. 2017.

Već nekoliko godina zaredom u našoj školi se svečano obilježava 18.10. - Dan kravate. (2008.g. Hrvatski sabor je proglasio 18.listopada Danom kravate). 

Riječ kravata dolazi od riječi Hrvat o čemu svjedoče ugledne svjetske enciklopedije kao što je Encyclopedia Britannica. Naime, naši su vojnici ratujući na tlu Francuske u 17. st.  proširili nošenje kravate diljem Europe. Prvi koji je prihvatio kravatu kao modni detalj bio je francuski kralj Luj XIV.- kralj Sunce. Nakon francuskog dvora kravata je prihvaćena u cijeloj Francuskoj i susjednim zemljama, Belgiji i Nizozemskoj. A zahvaljujući engleskom kralju Karlu II. prihvaćena je i na otoku, u Velikoj Britaniji. Englezi su uveli crne i šarene kravate (do tda su bile u upotrebi samo kravate bijele boje). Englezi koji su postali ludi zakravatam proširili su je diljem svijeta jer su posjedovali brojne kolonije na svim kontinentima. Za današnji izgled kravate zaslužan je Amerikanac Jesse Langsdorf koji je skrojio kravatu iz tri dijela te omogućio njezinu industrijsku proizvodnju. Svjetski centar kravate nalazi se u Italiji, u gradu Como.

Dan kravate obilježili smo svečanim programom u kojem su učenici mogli poslušati predavanje o povijesti kravate te su mogli sudjelovati u radionicama oslikavanja i vezivanja kravate.
CMS za škole logo
Osnovna škola "Manuš" Split / Vukovarska 11, HR-21000 Split / www.os-manus-st.skole.hr / ured@os-manus-st.skole.hr
preskoči na navigaciju