preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Manuš" Split

PROJEKTNE AKTIVNOSTI U KOLOVOZU

Autor: Dragica Reljić, 2. 9. 2016. 22:24

Uspješno smo priveli kraju naš prvi međunarodni projekt. Od 24. do 28.8. u Splitu je održan i treći transnacionalni susret u sklopu projekta. Naša škola kao škola koordinator ugostila je prijatelje iz škola partnera. Tijekom njihova posjeta nastojali smo prijateljima iz Europe pokazati što više prirodnih i kulturnih ljepota naše domovine, od NP Krka do Dubrovnika. Stara, gotovo zaboravljena pisma okupila su i povezala učenike i učitelje iz Portugala, Poljske, Rumunjske, Turske i Hrvatske. Tijekom protekle dvije školske godine proveli smo brojne aktivnosti u kojima smo predstavili glagoljicu, kao dio našeg kulturnog identiteta, i u zemlji i u svijetu. Također, upoznali smo i druga stara pisma za koja vjerojatno ne bismo čuli da nije bilo ovog projekta. Mi, kao učitelji imali smo jedinstvenu priliku upoznati nastavnu praksu drugih europskih zemalja. To je svakako neprocjenjivo iskustvo.

Međutim, kao najveću vrijednost projekta prepoznajemo brojna prijateljstva koja su nastala i koja će trajati. I samo ime projekta „Od starog pisma do novog prijateljstva“ o tome govori.

 [više]

PROJEKTNE AKTIVNOSTI U SVIBNJU

Autor: Dragica Reljić, 4. 6. 2016. 14:45

Krajem svibnja ostvarena je i druga mobilnost s učenicima i učiteljima u sklopu našeg Projekta. Mobilnost se odvijala u vremenu od 22. do 29. svibnja 2016.g. u Poljskoj, točnije u Grodzisku Mazowiecki koji se nalazi u blizini Krakowa. Naši partneri iz Poljske pokazali su veliku gostoljubivost tijekom posjeta. Prvog dana domaćini su pripremili program dobrodošlice, a sljedećih nekoliko dana bili su ispunjeni izletima u Krakow i Varšavu i zanimljivim radionicama. Nakon posjeta Portugalu, Rumunjskoj i Turskoj, ponovo smo bili u prilici upoznati kulturne znamenitosti i povijest još jedne europske zemlje. Naravno i njihova stara pisma. To je bila još jedna prilika za sklapanje novih prijateljstava, ali i za susret, sada već starih prijatelja. U kolovozu ove godine čeka nas i zadnja mobilnost koja će se odvijati u Hrvatskoj. Radujemo se ponovnom susretu!

 [više]

AKTIVNSOTI U SVIBNJU

Autor: Dragica Reljić, 23. 5. 2016. 20:36

ZAŠTO DAN ŠKOLE OBILJEŽAVAMO 24.5. NA BLAGDAN MARIJE POMOĆNICE KRŠĆANA?

             Kao što je već dobro poznato prije stotinjak godina u našoj školi je djelovao Zavod Martinis-Marchi u sklpou kojega se nalazio Dječački dom.  Brigu o dječacima 1936.g. preuzeli su salezijanci. Dolaskom salezijanaca u Zavod, te zahvaljujući njihovom marljivom pedagoškom radu Zavod je postao važno društveno središte lokalne zajednice splitskih predjela Manuša i Lučca.

            Salezijanci su rimokatolički crkveni red. Salezijansku družbu (Družba svetog Franje Saleškog) osnovao je don Ivan Bosco  u Torinu 1859.g. Cilj djelovanja salezijanaca je okupljanje i odgajanje mladih ljudi, posebno onih koji su siromašni, napušteni, odbačeni. Osnovna ideja vodilja utemeljitelja reda bila  je: „ Kad nema straha jer vlada ljubav, onda je to prava obitelj.“ Najveće djelo don Bosca je njegov preventivni stav u odgoju djece: ljubavlju, pedagoškom obazrivošću i strpljivošću pretvarao je zavod u pravu obitelj.

            U Splitu su se salezijanci zadržali sve do 1947.g. kada su ih iz zgrade bivšeg Zavoda istjerale komunističke vlasti. Popuštanjem komunističkog režima 1968.g. vratili su se u Split i preuzeli župu Kman-Kocunar, župu Marije Pomoćnice.

            U trenutku kad su preuzeli brigu o Dječakom domu u njemu se nalazilo 40-tak štićenika koje su nazivali martincima. U Zavodu su salezijanci razvili bogat pastoralni rad. Postojeću kapelu su premjestili u prizemlje i posvetili je don Ivanu Boscu, svom utemeljitelju. Kako je već spomenuto u siječnju 1944.g. u savezničkom bombardiranju srušena je župna crkva Svetog Petra „Novog“ te je kapelica don Bosca poslužila kao župna crkva. U njoj se redovito nedjeljom održavala Božja služba, tu se ispovijedalo, pričešćivalo, propovijedalo i dr. Posebno su velike vjerske svečanosti bile prilikom obilježavanja blagdana don Ivana Bosca 31. siječnja, za blagdan Marije Pomoćnice kršćana 24. svibnja, te za Božić i Uskrs.

O BLAGDANU MARIJE POMOĆNICE KRŠĆANA 

Papa Pio V. dodao je taj zaziv u Lauretanske litanije nakon pobjede kod Lepanta 1571. godine. Kad je papa Pio VII. nasilno istjeran iz Vatikana, cijela se Crkva usrdno molila da se može vratiti na Petrovu stolicu. I to se stvarno i dogodilo. Papa je oslobođen i vraćen u Rim 24. svibnja 1814. godine Zbog toga je naredio da se uvede blagdan Pomoćnice kršćana i da se slavi na dan njegova oslobođenja i povratka na Petrovu stolicu. Papa Benedikt XV. spominje važnost zaziva u litanijama i kaže: Crkva nije slučajno stvorila zaziv "pomoćnica kršćana" na kraju litanija. Iza zaziva: Zdravlje bolesnih, utočište grješnika, utjeho žalosnih, zazvala ju je Pomoćnicom kršćana.

link: http://www.franjevci-split.hr/index.php?option=com_content&view=article&id=1023&Itemid=34

KOJA JE VEZA IZMEĐU SALEZIJANACA I BLAGDANA MARIJE POMOĆNICE KRŠĆANA?

Velik doprinos širenju pobožnosti Blažene Djevice Marije pod naslovom Pomoćnica kršćana dali su salezijanci koje je utemeljio sv. Ivan Bosco, rođen 1815.g. kada je Pijo VII. uveo blagdan Pomoćnice kršćana. Prva vjernička udruga pod navedenim naslovom okupila se u Torinu 1868. g. s ciljem promicanja autentičnog kršćanskog života po Marijinu primjeru i zagovoru. Udruga djeluje i u našem vremenu i svoju aktivnost provodi u apostolatu među manjim grupama u lokalnim sredinama. Uzimaju Mariju za uzor služenja Bogu i svjedočenja evanđeoskih vrednota u svagdanjem životu. To postižu prvenstveno primjerom dobroga življenja ali i poticajnim govorima. 

link: http://www.franjevci-split.hr/index.php?option=com_content&view=article&id=1023&Itemid=34

 Učenice 5.a i 7.a razreda svojim prekrasnim radovima uveličale su obilježavanje Dana škole ujedno blagdana Marije Pomoćnice kršćana.

 [više]

PROJEKTNE AKTIVNOSTI U SVIBNJU

Autor: Dragica Reljić, 18. 5. 2016. 21:35

Naši učenici Marko Dajak iz 8.a i Borna Bobanac iz 6.c razreda dali su svoj doprinos našem projektu "Od straog pisma do novog prijateljstva". U posebnoj likovnoj tehnici izradili su glagoljsko slovo A. Također, i prije su sudjelovali u oslikavanju svilenih kravata. Njihovi će radovi biti izloženi za Dan škole koji se tradicionalno obilježava 24.5. kad ujedno slavimo blagdan Marije Pomoćnice.

 [više]

PROJEKTNE AKTIVNOSTI U SVIBNJU

Autor: Dragica Reljić, 18. 5. 2016. 11:11

Iako se naš projekt "Od starog pisma do novog prijateljstva" polako bliži svom kraju, aktivnosti se odvijaju "punom parom". Svoj doprinos je dala i učiteljica razredne nastave Jelica Balić pod čijim su vodstvom nastali preksani glagoljaški korali. Vrijedni i kreativni učenici sedmih i osmih razreda izradili su glagoljaške korale na stih europske himne "Ode radosti": SVAKI ČOVJEK JE DRUGOM BRAT. S obzirom da krajem svibnja putujemo u Poljsku, korale ćemo ponijeti kao poklon našim partnerima u projektu.

 [više]

PROJEKTNE AKTIVNOSTI U SVIBNJU 2016.

Autor: Dragica Reljić, 6. 5. 2016. 23:50

Užežin svetoga Dujma, 6.5., predstavili smo gradu i svijetu naš projekt "Od starog pisma do novog prijateljstva". Zahvaljujući vrijednim učenicima i njihovim učiteljima  na Voćnom trgu je osvanuo šareni "banak" OŠ Manuš. Na "banku" su bile izložene najrazličitije rukotvorine učenika i djelatnika škole. Tu ste mogli vidjeti torbe, straničnjake, svijećnjake, jastučiće, listine i mnoštvo drugih rukotvorina. Sve te različite izloške povezivala je GLAGOLJICA. 

Šareni štand privukao je pozornost brojnih prolaznika, od kojih su većina bili strani turisti koji su pokazali veliko zanimanje za staro hrvatsko pismo. Naravno, učenici sedmih razreda su na odličnom engleskom jeziku zainteresiranim turistima nastojali objasniti o čemu je riječ. Poseban interes pokazali su turisti iz Poljske kada su shvatili da u sklopu projekta surađujemo i sa školom iz njihove domovine. 

Međutim, najveću pažnju turista ipak su privukli učenici nižih razreda koji su bili odjeveni u staru splitsku narodnu nošnju. Brojni prolaznici poželjeli su se fotografirati s njima.

Bilo je ovo još jedno u nizu uspješnih predstavljanja našeg projekta široj javnosti.

 [više]

PROJEKTNE AKTIVNOSTI U TRAVNJU

Autor: Dragica Reljić, 14. 4. 2016. 23:13

Tijekom mjeseca travnja posebnu pažnju smo posvetili informacijski tehnologijama odnosno pametnoj ploči koju smo dobili zahvaljujući našem projektu "Od starog pisma do novog prijateljstva". Rješavajući zanimljive zadatke koje je pripremila učiteljica Hrvatskog jezika Ivana Goreta učenci su igrali memory game i druge igre i na taj način ponavljali sve što su naučili o tom starom pismu.

 [više]

PROJEKTNE AKTIVNOSTI U OŽUJKU

Autor: Dragica Reljić, 3. 4. 2016. 19:37

Sretan Uskrs poželjeli su nam prekrasnim uskršnjim panoom učenici 4.a razreda s učiteljicom Jelicom Balić!

 [više]

PROJEKTNE AKTIVNOSTI U VELJAČI I OŽUJKU

Autor: Dragica Reljić, 3. 4. 2016. 19:24

U našoj školi posljednjih mjeseci najpopularnija drušvena igra nije ni Čovječje ne ljuti se ni Monopolly već UPOZNAJ GLAGOLJICU! Svi učenici viših razreda tijekom veljače i ožujka na satovima razrednika igrali su ovu zanimljivu i uzbudljivu društvenu igru. Igru su osmislile učiteljica Hrvatskog jezika Tamara Domić i knjižničarka Katarina Škiljo zajedno s učenicima. Nadamo se da će uskoro ovu zabavnu i poučnu društvenu igru zaigrati i učenici u drugim školama diljem Hrvatske.

 [više]

PROJEKTNE AKTIVNOSTI U SIJEČNJU

Autor: Dragica Reljić, 31. 1. 2016. 13:50

Projekt „Od starog pisma do novog prijateljstva“ nastavio je živjeti i u 2016. godini.

Radovi učenika od 3. do 5. razreda na temu glagoljice bili su izloženi u Noći muzeja 29.1. u prostorima Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika (MHAS). U vremenu od 18:00 do 20:00 sati cijela škola Manuš preselila se u prostore MHAS-a gdje smo s ponosom predstavili naš europski projekt.

Učenici 6. i 7. razreda predvođeni učiteljicom Hrvatskog jezika Tamarom Domić i knjižničarkom Katarinom Škiljo demonstrirali su društvenu igru „Upoznaj glagoljicu“. U ovoj zanimljivoj igri pobjeđuje onaj, pretpostavljate, koji zna više o postanku i razvoju glagoljice. Poučno i zabavno!

Igru memory koju su izradili učenici 3. razreda pod vodstvom učiteljice Jasminke Jozipović, posjetiteljima su demonstrirali učenici 5. razreda. Naravno, igrači su morali pamtiti i povezivati slova latinične abecede sa slovima glagoljske azbuke. Na zabavan način u kratko vrijeme naučili smo glagoljičnu azbuku!

Učenici 7.i 8. razreda tuš-perima ispisivali su glagoljske listine poput srednjovjekovnih pisara kako to inače rade svakog tjedna u sklopu Likovne i Povijesne grupe u našoj školi.

Posjetitelji su mogli vidjeti i radove naših učenika koje su izradili tijekom likovnih radionica u Kući Parać pod vodstvom učitelja Likovne kulture Ane Pletikosić i Jurice Milića. Radovi su također inspirirani glagoljicom, ali i antičkom Salonom koju smo predstavili našim školama-partnerima iz Poljske, Portugala, Rumunjske i Turske u svibnju prošle godine. 

Svi učenici, mali i veliki, rastrčali su se po prostorima Muzeja koji je u toj noći postao naše veliko igralište. S obzirom da je postav Muzeja posvećen  hrvatskoj povijesti ranog srednjeg vijeka, učenici su imali priliku istražiti i saznati ponešto novo o najranijoj povijesti Hrvata. Primjerice, imali su priliku upoznati naoružanje vojnika garde  kralja Tomislava, pogledati film o najranijoj povijesti Hrvata…

Zbog mnoštva zanimljivih događanja koja smo pripremili možemo se pohvaliti da su se brojni posjetitelji zaustavljali pored naših učenika i pokazali veliko zanimanje za glagoljicu koja je još uvijek nepoznanica mnogima. Naša zadaća je upravo približiti to staro i zaboravljeno pismo široj javnosti što smo velikim dijelom i ostvarili kroz jedan ovakav događaj kao što je Noć muzeja.

Za organizaciju ovog događaj zaslužne su učiteljica razredne nastave Jelica Balić i muzejska pedagoginja Lada Laura.

Na ovom linku možete pogledati i tv reportažu o sudjelovanju naše školi u Noći muzeja:

http://www.slobodnadalmacija.hr/Split/tabid/72/articleType/ArticleView/articleId/314853/Default.aspx

 

 [više]

PROJEKTNE AKTIVNOSTI U PROSINCU

Autor: Dragica Reljić, 6. 1. 2016. 22:26

Bili smo i u novinama i na televiziji! I to u društvu gradonačelnika Karsiyake!

 [više]

PROJEKTNE AKTIVNOSTI U PROSINCU

Autor: Dragica Reljić, 6. 1. 2016. 22:24

O našem projektu bio je prilog na lokalnoj televiziji!

 [više]

PROJEKTNE AKTIVNOSTI U PROSINCU

Autor: Dragica Reljić, 19. 12. 2015. 20:19

MOBILNOST U IZMIR, REPUBLIKA TURSKA

U sklopu našeg projekta „Od starog pisma do novog prijateljstva“ provedena je još jedna mobilnost: u vremenu od 6. do 12. 12. 2015.g. posjetili smo grad Izmir u Republici Turskoj. U mobilnost su bili uključeni učenici Tea Topčić, Tin Šegvić i Darijan Gudelj te učiteljice Lada Režić, Danijela Erceg i Dragica Reljić.

Do grada Izmira koji se nalazi na zapadnoj obali Mala Azije putovali smo zrakoplovom, Sarajevo-Istanbul-Izmir. Naši domaćini toplo su nas dočekali već u izmirskoj zračnoj luci.

1. dan  (7.12.)

Prvog dana mobilnosti domaćini su pripremili program dobrodošlice. Na školskom igralištu folklorna grupa je predstavila narodni ples tipičan za taj dio Turske. Program dobrodošlice se nastavio u školskoj dvorani za priredbe gdjej je ravnatelj  Ali Bilgic održao pozdravni govor, a potom je uslijedilo nekoliko točka u kojima su nastupili učenici škole Karsiyaka. Nakon programa dobrodošlice domaćini su nas poveli u razgledavanje škole. Poslije razgledavanja nazočili smo nastavi iz glazbene kulture, matematike, tehničke kulture i turskog jezika. Jedna od zanimljivosti vezano za rad škole našeg domaćina je školsko zvono koje nije „klasično“ školsko zvono već opuštajuća glazba za početak i kraj nastavnog sata.

Nakon ručka, u poslijepodnevnim satima sudjelovali smo u zanimljivoj likovnoj radionici u kojoj smo upoznali likovnu tehniku EBRU. Likovnu radionicu vodio je učitelj Likovne kulture Mustafa Hacinebi.

2. dan (8.12.)

Drugog dana naše mobilnosti domaćini su organizirali posjet Efezu koji se nalazi 55 km jugoistočno od Izmira. Taj antički lokalitet je na listi je svjetske kulturne baštine te se nalazi pod zaštitom UNESCO-a. Efez je antički grad koji je svoj procvat doživio u doba starog Rima. Danas je to zanimljiv i bogat arheološki lokalitet koji još uvijek skriva brojna iznenađenja. Imali smo priliku, između ostalog, vidjeti ostatke Artemidinog hrama koji spada u jedno od sedam čuda starog svijeta, Celsusovu knjižnicu, veliki amfiteatar koji je mogao primiti 24 000 gledatelja…  Šetali smo rimskim ulicama Efeza, posjetili čak i javne zahode i saznali brojne zanimljivosti o životu antičkog Efeza.

Prije posjeta samom Efezu posjetili smo Kuću Djevice Marije u kojoj je živjela do Uzašašća, a poslije Efeza i pitoreskno selo Şirince u kojem smo mogli doživjeti Tursku u punini njezinih boja, mirisa i okusa na bazaru toga malog sela. Na kraju dana uslijedio je posjet Arheološkom muzeju u Efezu u kojem se nalaze izlošci vezani za to bogato antičko nalazište. Na putu prema Izmiru zaustavili smo se kod džamije iz 14.st.

3. dan (9.12.)

U prijepodnevnim satima slušali smo predavanje o otomanskom pismu koje je održala učiteljica turskog jezika Cemile Kasar. Nakon predavanja sudjelovali smo u drugoj radionici koja se nastavljala na radionicu održanu prvog dana. Na slike koje smo izradili u ebru tehnici ispisivali smo slova otomanskog pisma. Radovi svih timova bili su izloženi u posebnoj prostoriji.

Potom smo sudjelovali i u trećoj likovnoj radionici pod vodstvom učitelja Mustafe Hacinebija.  Naša zadaća je bila nacrtati djevojčicu i dječaka u nacionalnoj narodnoj nošnji. Naš tim se odlučio predstaviti splitsku narodnu nošnju. Nakon što su radovi završeni izloženi su u hodniku škole te je slijedilo fotografiranje.  

Nakon ručka, u poslijepodnevnim satima odvijala se i četvrta likovna radionica u kojoj su sudionici, u mješovitim timovima izrađivali ukrase za bor. Ukrasi su, naravno, bili slova naših pisama koja su nas spojila u ovom projektu. Nakon ukrašavanja bora, slijedilo je zajedničko fotografiranje.

4. dan (10.12.)

Četvrtog dana posjeta domaćini su organizirali razgledavanje Izmira. Razgledavanje je započelo posjetom kući supruge prvog turskog predsjednika Ataturka. U toj kući je umrla majka prvog turskog predsjednika. Kuća je uređena u duhu dvadesetih godina 20. stoljeća. Potom smo posjetili Agoru-muzej na otvorenom u samom središtu Izmira. Saznali smo da se prva Smirna (kako se nekad zvao Izmir) nalazila na močvarnom terenu uz rijeku te su je stanovnici napustili i preselili se na obližnji brežuljak gdje je nastala druga Smirna.  Ostaci koji se danas mogu vidjeti iz rimskog su perioda. Nakon toga je uslijedio posjet 3. Smirni, turskoj Smirni. Na vrhu turske Smirne nalaze se ostaci kule iz doba Aleksandra Velikoga. S kule se pruža prekrasan pogled  na grad Izmir, luku i zaljev. Posjetili smo Etnografski muzej u kojem je kroz bezbrojne zanimljive eksponate prikazana bogata prošlost Izmira. Jedan od simbola Izmira je kula sa satom na glavnom gradskom trgu, nezaobilazna na razglednicama Izmira. Pored kule sa satom koja je podignuta prije stotinjak godina uslijedilo je zajedničko fotografiranje. A jedna od zanimljivosti Izmira je i lift koji je svakodnevno na usluzi građanima kako bi lakše pristupili jednom dijelu grada koji se nalazi na uzvisini. 

5. dan (11.12.)

U prijepodnevnim satima malo smo se razgibavali učeći turski narodni ples. Učitelji Tjelesne kulture pokazali su učenicima osnovne korake turskog narodnog plesa koje su učenici vrlo brzo svladali. Uz taktove turske narodne glazbe učenici iz Portugala, Poljske, Rumunjske, Hrvatske i naravno domaćini plesali su turski narodni ples. Nakon plesa učenici su sudjelovali u košarkaškom „nadigravanju“. Košarka je jako popularan sport u Izmiru. Upravo košarkaški klub iz Karasiyake je sudjelovao u finalu europskog prvenstva ove godine. Učenici sudionici odlično su se zabavili u igri koja je uslijedila, a riječ je o „vrućoj stolici“ koja je dobro poznata i u našim krajevima.

Svakako je važno spomenuti da nas je toga dana primio i gradonačelnik Karsiyake koji nam se obratio pozdravnim govorom. U ime svih sudionika projekta na toploj dobrodošlici gradonačelniku se zahvalila učiteljica Danijela Erceg.

U vremenu od 14:00 do 16.00 sati učitelji zemalja partnera sudjelovali su u projektnom sastanku. Na početku sastanka našim partnerima u projektu podijelili smo darove- oslikane svilene kravate, a prethodno je učiteljica Danijela Erceg održala predavanje o kravati kao hrvatskom nacionalnom simbolu. Potom su koordinatori iz škola-partnera podnijeli izvješća o tome što su ostvarili s obzirom na dogovor koji je u listopadu postignut u Konstanci. Bilo je riječi i o završnom izvještaju te što bi on trebao sadržavati. Koordinatorica iz Poljske upoznala je nazočne s planovima za sljedeću mobilnost koja će se odvijati krajem svibnja 2016.g., naravno u Poljskoj.

Naš posjet Turskoj ostat će u nezaboravnom sjećanju prije svega zbog topline gostoprimstva naših partnera iz osnovne škole Karsiyaka.

 [više]

PROJEKTNE AKTIVNOSTI U PROSINCU

Autor: Dragica Reljić, 5. 12. 2015. 00:56

Tijekom prosinca učiteljica Likovne kulture organizirala je radionicu oslikavanja svilenih kravata motivima glagoljskih slova. Oslikane kravate nosimo u Tursku za poklon školama-patnerima. 

Enciklopedija Britannica uz imenicu “cravat” navodi da je nastala od Crabate, Cravate, Croatian i pojavu kravate datira sa 1656. godinom. Diderot-D’ Alambertova enciklopedija iz 1754. godine Hrvate povezuje s kravatom.

U 17. stoljeću hrvatski vojnici sudjelovali su u Tridesetogodišnjem ratu. Hrvatske postrojbe borile su se na prostoru Francuske te su Francuzi uočili zanimljive rupce/marame koje su hrvatski vojnici svezivali u čvor oko vrata. Te marame vezivale su vojnicima na odlasku u rat njihove djevojke i žene te su ih u tuđini podsjećale na toplinu doma. Nakon završetka rata Hrvati su ostali u službi francuskog kralja Luja XIV. i činili su specijalnu vojnu postrojbu nazvanu „ Royal Cravates“. 

Francuskom kralju Luju XIV. svidio se taj modni detalj te je i on počeo nositi kravatu. Luj XIV. je toliko zavolio taj modni detalj da je na dvoru imao svoga službenog kravatara koji mu je svaki dana nudio i nekoliko kravata na izbor. Kako je francuski dvor diktirao modu, francusko plemstvo je počelo nositi kravatu po uzoru na kralja.

Karlo II., engleski kralj koji je jedno vrijeme bio u progonstvu u Francuskoj uočio je kravatu kao modni detalj kojeg Francuzi rado nose. I Karlu II. se svidjela kravata. Kada se iz progonstva vratio u Englesku sa sobom je ponio kravatu koju su Englezi rado prihvatili: kravata je osvojila i Englesku. Do početka 19. stoljeća kravate su bile bijele boje, a Englezi su uveli šarene. Njima zahvaljujemo da se nošenje kravate raširilo po cijelom svijetu zbog brojnih kolonija koje su posjedovali.

Za današnji izgled kravate zaslužan je Amerikanac Jesse Langsdorf. Langsdorf je bio proizvođač tekstila koji je izumio novi način krojenja kravate: od tri komada tkanine skrojio je kravatu kakva je uobičajena danas. Na taj način je olakšao svezivanje kravate i omogućio industrijsku proizvodnju tog modnog detalja.

Postoje zanimljive izreke o kravati. Povjesničar Norman Davies u knjizi „Europa:Povijest“ napisao je: “ U svim prilikama, ljudi koji umanjuju utjecaj manjih naroda trebaju se prisjetiti da nas Hrvati sve drže za vrat.”

 

 

 [više]

PROJEKTNE AKTIVNOSTI U STUDENOM I PROSINCU Vijest ima dokument u privitku

Autor: Dragica Reljić, 4. 12. 2015. 11:10

U tijeku su naše pripreme za putovanje u Izmir.

IZMIR je grad i luka na obali Egejskog mora, nosi titulu "biser Egeja". Upravno je središte istoimene pokrajine u zapadnoj Turskoj. Ima oko 3 milijuna stanovnika. 

Izgradnjom željezničkih pruga u drugoj polovici 19. stoljeća, koje ga vežu s bogatim zaleđem, Izmir je postao važna trgovačka luka. Suvremeni Izmir je glavna turska izvozna luka i druga po izvozu iza Istanbula.

Živo je prometno čvorište s međunarodnom zračnom lukom. Sveučilište je osnovano 1955. Izmirska agora je dobro sačuvana, i preuređena je u Izmirski Otvoreni Muzej. Izmir se ubraja među vodeća industrijska središta u zemlji. 

Oko 55 km jugoistočno od grada nalazi se antički Efez kojeg također planiramo posjetiti. (Izvor: Wikipedia)

U prilogu se nalazi PowerPoint prezentacija s nekoliko povijesnih činjenica iz prošlosti Izmira.

 [više]

PROJEKTNE AKTIVNOSTI U STUDENOM I PROSINCU

Autor: Dragica Reljić, 4. 12. 2015. 10:52

Sedmaši pod vodstvom učiteljice Hrvatskog jezika Lade Režić izrađuju slikovnicu o postanku glagoljice. U izradi je i društvena igra o glagoljici. Na tome vrijedno rade učenici šestih razreda pod vodstvom učiteljice Hrvatskog jezika Tamare Domić i knjižničarke Katarine Škiljo.

 [više]

PROJEKTNE AKTIVNOSTI U STUDENOM

Autor: Dragica Reljić, 11. 11. 2015. 21:41

I učenici 4.a razreda sa svojom učiteljicom Jelicom Balić posjetili su MHAS. Zahvaljujući odličnim likovnim radionicama koje je osmislila muzejska pedagoginja Lada Laura, izradili su prekrasne radove. Naravno i njihovi radovi biti će izloženi u Noći muzeja!

Kako smo već prije spomenuli u sklopu projekta "Od starog pisma do novog prijateljstva" održavaju se radionice u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika. Radionice su namijenjene učenicima trećih, četvrtih i petih razreda naše škole. U srijedu, 11.11. Muzej su posjetili učenici 5.a razreda. Na vratima Muzeja učenike je dočekala muzejska pedagoginja Lada Laura. Gospođa Laura provela je učenike kroz stalan postav Muzeja čiji se eksponati odnose na hrvatsku ranosrednjovjekovnu povijest. Zahvaljujući zanimljivom predavanju gospođe Lade Laure učenici su imali priliku čuti brojne zanimljivosti vezane za izložene eksponate kao što su Višeslavova krstionica, oltarna pegrada iz Kapitula kod Knina, ciborij iz crkve svete Marte u Bijaćima, Trpimirov i Branimorov natpis, Bašćanska ploča čija se kopija čuva u Muzeju. Ono na što su trebali obratiti pozornost je bogatstvo ukrasa, pletera, vitica, vinove loze, ptičica...Na taj način učenici su se pripremili za sljedeću fazu posjeta Muzeju, a ta je likovna radionica. Gospođa Laura dala je učenicima upute te su oni prvo olovkom crtali inicijale glagoljskih slova, a potom su ih bojali vodenim bojama. Tako su nastala prava umjetnička djela. Radovi učenika naše škole biti će izloženi za Noć muzeja koja se održava 29. siječnja 2016.g.

 [više]

PROJEKTNE AKTIVNOSTI U STUDENOM

Autor: Dragica Reljić, 6. 11. 2015. 21:57

 

U sklopu našeg projekta "Od starog pisma do novog prijateljstva" pod vostvom muzejske pedagoginje Lade Laure u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika održavaju se likovne radionice. U radionicama sudjeluju učenici trećih, četvrtih i petih razreda sa svojim učiteljicama. Učenički radovi biti će izloženi u Noći muzeja 29. siječnja 2016.g.

 [više]

PROJEKTNE AKTIVNOSTI U LISTOPADU

Autor: Dragica Reljić, 6. 11. 2015. 21:40

Naš pano s dojmovima iz Rumunjske...

 [više]

PROJEKTNE AKTIVNOSTI U LISTOPADU

Autor: Dragica Reljić, 6. 11. 2015. 20:18

Od 27. rujna do 1. listopada 2015.g., zahvaljujući projektu "Od starog pisma do novog prijateljstva", posjetili smo još jednu državu iz koje nam dolaze škole-partneri. Bila je to druga u nizu naših planiranih projektnih mobilnosti. Nakon Portugala putovali smo u Rumunjsku, u gradić na obali Crnog mora, Valu lui Traian.

U mobilnosti su sudjelovale ravnateljica škole, Marita Guć, voditeljica projekta, učiteljica razredne nastave Jelica Balić i koordinatorica projekta, učiteljica engleskog jezika Danijela Erceg.

Cilj ovog susreta bio je utvrđivanje druge faze projekta, oblikovanje smjernica u izvođenju projektnih aktivnosti, diseminacije i evaluacije koje će se odvijati tijekom školske godine 2015./2016.

Učenici osnovne škole „Viceadmirala Ioana Murgescua“ priredili su sudionicima toplu dobrodošlicu uz bogati kulturno-umjetnički program. Učitelji domaćini predstavili su nastavne predmete, način rada i ocjenjivanja u rumunjskom školskom sustavu. Naše sudionice su bile posebno dirnute naporima koje partneri iz Rumunjske ulažu u realizaciju zajedničkog projekta.

Svaka od ovih projektnih mobilnosti je prilika za upoznavanje povijesti zemlje domaćina. Sudionici su posjetili brojne muzeje i kulturne spomenike te su se vratili kućama obogaćeni za jedno novo i lijepo iskustvo. Stoga se radujemo našoj sljedećoj mobilnosti u Republiku Tursku u koju će ovaj put  biti uključeni i učenici.

 [više]

PROJEKTNE AKTIVNOSTI: RUJAN

Autor: Dragica Reljić, 24. 9. 2015. 22:15

Na početku nove školske godine 2015./2016. nastavili smo s projektom "Od starog pisma do novog prijateljstva". Ponovno smo krenuli putovima glagoljaša. Nakon posjeta Pustinji Blaca na otoku Braču i tamošnjem glagoljaškom samostanu u studenom 2014.g., sada smo posjetili Poljičku Republiku.

U prekrasno rujansko jutro zaustavili smo se u Omišu kako bismo se divili dragulju starohrvatske graditeljske umjetnosti, crkvici svetog Petra na Priku. Crkvica je podignuta u 9./10.st., a u dokumentima se spominje u 11.st. Sagrađena je u predromaničkom slogu. Učenici likovne grupe predvođeni učiteljicom Likovne kulture Anom Pletikosić oslikavali su platnene torbe motivima crkvice i glagoljskim slovima.

Zahvaljujući, u prvom redu splitskom nadbiskupu Pacifiku Bizzu, pored same crkvice u 18.st. je podignuto glasovito glagoljaško sjemenište. Sjemenište na Priku djelovalo je u razdoblju od 1761. do 1879.g. i zaslužno je za očuvanje starog hrvatskog pisma sve do naših dana.

Na putu za Gata zaustavili smo se u mjestašcu Zakučcu na Cetini. Malo mjesto Zakučac dalo je hvratskom narodu dva velikana: svetca Leopolda Mandića i pjesnika Juru Kaštelana. Posjetili smo svetište Leopolda Mandića i Kaštelanovu rodnu kuću.

U Gatima, srcu Poljičke Republike, posjetili smo Muzej Poljica i crkvu svetog Ciprijana. Posebno je zanimljiva crkva svetog Ciprijana oko koje se nalaze arheološki ostaci starijih dviju crkava iz 6. i 12. stoljeća. Ispred samog Muzeja nalazi se spomenik popu glagoljašu kao podsjetnik na sve one znane i neznane svećenike koji su zaslužni za očuvanje glagoljice od zaborava. U samom Muzeju Poljica predstavljena je bogata povijest Poljičke Republike koja se sa svojih 12 katuna  prostirala između dviju rijeka, Žrnovnice i Cetine. Postojanje slavne Poljičke Republike zabilježeno je još u 13. stoljeću. Poljičani su jednako kao i Dubrovčani iznad svega cijenili slobodu. Kroz ustanove Narodne skupštine, Obćenog kupnog zbora i kneza udarili su temelje demokraciji na tlu Hrvatske. Svoga kneza birali su svake godine 23.4. na svetoga Juru, zaštinika Poljica. Toga dana okupili bi se ispod brda Gradca kod crkvice svetog Jure te bi birači bacali kamen okrugljak na kabanicu svoga kandidata. Takav način biranja zvao se balotanje. O političkom i društvenom životu Poljičana svjedoči Poljički statut iz 15.st. pisan bosančicom koji je uz Vinodolski zakonik najvažniji pravno-povijesni spomenik za Hrvatsku. 

Sva događanja popratile su naše vrijedne članice novinarske grupe.

 

 [više]

PROJEKTNE AKTIVNOSTI: svibanj

Autor: Dragica Reljić, 14. 5. 2015. 22:30

It's all about friendship! Beautiful faces!

Pogledajte u fotogaleriji kako je izgledala potraga za blagom 6. svibnja u Saloni te ukrašavanje torbi glagoljičnim slovima na radionici 8. svibnja 2015.

http://os-manus-st.skole.hr/fotogalerija

 [više]

PROJEKTNE AKTIVNOSTI: 8. SVIBANJ: OPROŠTAJ

Autor: Dragica Reljić, 12. 5. 2015. 12:16

Naše druženje završilo je svečanom priredbom tijekom koje je izveden igrokaz o Svetoj Braći kako je i planirano u našem projektu "Od staroog pisma do novog prijateljstva". Publiku je posebno oduševio nastup folklorne grupe koja je plesala Splitski ples. Na samom kraju svečanosti učiteljima iz škola-partnera podijeljene su zahvalnice  za sudjelovanje u projektu.

Nastup folklorne skupine možete pogledati na linku:

https://www.facebook.com/lahorka.hb/videos/o.725931354110058/879146325475016/?type=2&theater

 [više]

PROJEKTNE AKTIVNOSTI: 8. SVIBANJ: RADIONICA

Autor: Dragica Reljić, 12. 5. 2015. 11:52

Zadnji dan druženja bio je bogat različitim aktivnostima. Nakon zanimljivog predavanja o glagoljici kojeg je održala profesorica Jelena Vignjević, uslijedila je radionica . Učenici i učitelji sjeli su zajedno u klupe i prihvatili se oslikavanja tekstila glagoljicom. Kao što možete vidjeti na fotografijama bilo je tu pravih umjetničkih djela.

 

 [više]

PROJEKTNE AKTIVNOSTI: 6 SVIBANJ: IZBOR LOGA PROJEKTA

Autor: Dragica Reljić, 7. 5. 2015. 19:56

Škole koje sudjeluju u projektu "Od starog pisma do novog prijateljstva" predstavili su svoje projedloge za logo projekta. A pobjednik je, naravno pogađate, logo kojeg je izradila naša učenica Klara Goreta !

 [više]

PROJEKTNE AKTIVNOSTI: 6 SVIBANJ

Autor: Dragica Reljić, 7. 5. 2015. 15:53

Treći dan posjeta organizirali smo POTRAGU ZA BLAGOM SALONE. Učenici su na startu (Manastirine) podijeljeni u četiri grupe. Pomoću karte prošli sui četiri povijesna lokaliteta unutar salonitanskih starina i na svakom od njih trebali su riješiti zadatak kako bi mogli krenuti dalje i stići do cilja (Amfiteatar). Na cilju su ih čekali kovčezi puni blaga. Cilj nam je bio da kroz igru naučimo ponešto o tom starom rimskom gradu.

 [više]

PROJEKTNE AKTIVNOSTI: 5. SVIBANJ

Autor: Dragica Reljić, 7. 5. 2015. 13:31

Opet, po stoti put Slobodna Dalmacija piše o događanjima u našoj školi. Popratili su dolazak gostiju iz škola partnera i Dan sporta kojega smo organizirali za njihov posjet. 

 [više]

PROJEKTNE AKTIVNOSTI: 5. SVIBANJ

Autor: Dragica Reljić, 7. 5. 2015. 13:20

Drugog dana posjeta svi zajedno smo uživali u starim "sportskim" disciplinama. Primjerice, naši su gosti mogli uživati u vožnji kareta ili u vrtnji kola od barila. Nagrade su dobili svi sudionici, a nakon natjecanja uslijedila je okrjepa u školskoj kantini.

 [više]

PROJEKTNE AKTIVNOSTI: 4. SVIBANJ

Autor: Dragica Reljić, 7. 5. 2015. 12:20

U ponedjeljak, 4.5.2015.g. u prostore naše škole postavljena je kamena ploča s glagoljskim natpisom "OŠ MANUŠ 2014". Natpis je isklesao i ploču pleterom ukrasio Dominik Gabelica, učenik srednje Klesarske škole iz Pučišća na otoku Braču.

 [više]

PROJEKTNE AKTIVNOSTI: 4. SVIBANJ

Autor: Dragica Reljić, 7. 5. 2015. 12:09

Već prvog dana posjeta pripremili smo bogat i zanimljiv program. Srdačnu dobrodošlicu uprizorili smo u školskom dvorištu. S obzirom da je tema projekta staro pismo,dolazak gostiju iskoristili smo za svečano predstavljanje ploče s glagoljskim natpismo "OŠ Manuš 2014" u prostorima škole. Potom smo naše goste proveli kroz školu te su nazočili nastavi engleskog jezika, geografije i prirode i društva u trećem razredu. Poslije ručka u školskoj kantini, oko 16:00 sati školu je posjetio sam car Dioklecijan iz glumačke družine Live Museum Split. Poslije kratkog igrokaza u kojem se car predstavio publici, goste smo poveli u posjet njegovoj slavnoj Palači. Naši učenici kao  turistički vodiči predstavili su gostujućim učenicima i njihovim učiteljima bogatu povijest našeg grada. 

 [više]

PROJEKTNE AKTIVNOSTI: 4. SVIBANJ

Autor: Dragica Reljić, 7. 5. 2015. 11:55

Gosti su stigli!

 [više]

PROJEKTNE AKTIVNOSTI U TRAVNJU

Autor: Dragica Reljić, 24. 4. 2015. 12:02

Posljednje pripreme u Saloni prije Dana D!

 [više]

PROJEKTNE AKTIVNOSTI U OŽUJKU

Autor: Dragica Reljić, 24. 4. 2015. 11:45

Od početka drugog polugodišta traju naše pripreme za predstavu "Saint Brothers" o svetom Ćirilu i Metodu. Naime, svetom Ćirilu, kao što svi znamo, pripisuje se zasluga za izum glagoljice. Prošle školske godine istu predstavu izvodili smo na hrvatskom jeziku, a ove školske godine, s obzirom da će u gledalištu biti veliki broj učenika i učitelja iz drugih europski zemalja, predstavu izvodimo na engleskom jeziku. Svakako treba pohvaliti naše učenike koji su trebali uložiti dodatni trud kako bi tekst svaladali i lijepo izgovarali na engleskom jeziku. Tu nam je puno pomogla i učiteljica Engleskog jezika Andrijana Zec- Peškirić. Učiteljice Hrvatskog jezika Ivana Dadić i Lada Režić savjetovale su učenike o tome kako se ponašati na sceni, a oko kostima i scene pomaže nam učiteljica Likovne kulture Ana Pletikosić. Dođite nas pogledati 8.5. u 18:00 sati kada ćemo, nadamo se, zasjati u punom svjetlu.

 [više]

PROJEKTNE AKTIVNOSTI U OŽUJKU

Autor: Dragica Reljić, 24. 4. 2015. 11:35

Za naše projektne aktivnosti u Saloni zainteresirani su i Solinjani pa je o nama objavljen članak u Solinskoj kronici. Također, dobili smo podršku i direktorice TZ Solin, gospođe Jelene Stupalo koja nam je obećala pomoć pri realizaciji projektnih aktivnosti u svibnju ove godine. Naravno, zahvaljujemo i nadamo se da ćemo i u budućnosti lijepo surađivati.

 [više]

PROJEKTNE AKTIVNOSTI U OŽUJKU

Autor: Dragica Reljić, 26. 3. 2015. 20:31

Trećaši u radionici u Kući Parać u Solinu pripremaju još jedno iznenađenje za naše goste. Za organizaciju radionice posebnu zahvalnost dugujemo gospodinu Jurici Miliću, restauratoru koji nam je bio od velike pomoći kad su u pitanju ideje i materijal potreban za provedbu ove zanimljive radionice.

 [više]

PROJEKTNE AKTIVNOSTI: ožujak

Autor: Dragica Reljić, 20. 3. 2015. 10:15

Ponovo u Saloni! Nikad nam nije dosta salonitanskih starina! Istražujemo, učimo i pripremamo igru POTRAGA ZA BLAGOM SALONE! Omotnice, crvene, plave, žute i zelene već su skrivene. Još samo da izradimo kartu pomoću koje će naši gosti pronaći omotnice, a onda i put do skrivenog blaga u amfiteatru. Jedva čekamo da igre započmu!

 

 [više]

OD STAROG PISMA DO NOVOG PRIJATELJSTVA

Autor: Dragica Reljić, 4. 3. 2015. 10:48

 

 [više]

PROJEKTNE AKTIVNOSTI U VELJAČI

Autor: Dragica Reljić, 3. 3. 2015. 21:16

U sklopu  projekta Od starog pisma do novog prijateljstva, te obilježavanja Dana smijeha, Dana materinjeg jezika, Dana pripovijedanja , u našoj knjižnici se 26. 02. 2015. u poslijepodnevnim satima održao sedmi po redu  Manuški pričigin s temom Kad se smijah tad i bijah. Nakon ispričanih priča, smiješnih zgoda i situacija iz svakodnevnog školskog života koje su ispričali naši učenici, oživjela su sjećanja učitelja. Oni su svoje zgodice spontano ispričali s posebnim emocijama, a večer smijeha upotpunio je djed našeg učenika Miljenko Vujanović - Meja koji je također bio učenik naše škole. Sudjelovali su učenici: Roko Marušić, Sara Lazaneo, Lara Mijić, Ivana Radić, Klara Kardum, Tina Miošić, Lucija Šoljak, Marija Budić-Leto, Roko Karaman, Klara Steffen Zanchi, Luka Bajto, Mihovil Parčina, Ante Vijanović, Nando Duje Kuprešanin, Ante Grubišić, Roko Martinić, Lea Talia Meić i Domagoj Silobrčić.Neki od učenika iz 6.c, ispričali su svoje priče na engleskom jeziku kako bi ovo veselje mogli podijeliti s našim školama partnerima na  planiranoj video konferenciji. Svoje priče iz školskih dana također su ispričali: ravnateljica Marita Guć, vjeroučiteljica Katarina Čotić, učitelj Željko Jozipović, učiteljice Lada Režić, Dijana Budimir, Vesna Sopta, Jasminka Jozipović i poneki roditelji.

 [više]

PROJEKTNE AKTIVNOSTI U VELJAČI

Autor: Dragica Reljić, 20. 2. 2015. 20:08

Ubrzano se pripremamo za doček gostiju u svibnju! U sklopu tih priprema posjetili smo Salonu koja se nalazi 5 km sjverozapadno od Splita. Riječ je ostacima najvećeg rimskog grada na istočnoj obali Jadrana. Za učenike škola-partnera pripremamo POTRAGU ZA SALONITANSKIM BLAGOM! Učenici 7.b trude se osmisliti zanimljive zadatke koje naši gosti trebaju riješiti kako bi otkrili gdje se nalazi kovčeg s blagom.

Zahvaljujemo se ravnatelju Arheološkog muzeja u Splitu Damiru Kliškiću, a posebno višoj kustoci lokaliteta Salona, gospođi Emi Višić Ljubić koja nas je provela kroz salonitanske starine i otkrila nam brojne zanimljivosti o tom važnom arheološkom lokalitetu.  

 [više]

PROJEKTNE AKTIVNOSTI U VELJAČI

Autor: Dragica Reljić, 16. 2. 2015. 10:06

Marljive učenice 6.a razreda zajedno sa svojom vjeroučiteljicom č.s. Katarinom na Liturgijskoj grupi ispisuju tekstove na glagoljici. Pokušajte pročitati što piše na ploči i naučite još koje slovo glagoljice!

 [više]

PROJEKTNE AKTIVNOSTI U VELJAČI

Autor: Dragica Reljić, 12. 2. 2015. 11:12

Počele su  pripreme za svibanj kada nam u posjet stižu gosti! Učenici naše škole biti će mali turistički vodiči učenicima i učiteljima iz Portugala, Poljske, Rumunjske i Turske. Zahvaljući pomoći gospođe Alijane Vukušić, direktorice TZ grada Splita, a prije svega gospodinu Vjeranu Mlačiću, turističkom vodiču koji je s velikim žarom proveo naše učenik kroz Palaču, puno toga smo naučili. Gospodin Mlačić nam je nesebično poklonio svoje vrijeme i znanje kako bi što bolje predstavili kulturnu baštinu grada Splita učenicima i učiteljima iz zemalja-partnera u projketu "Od starog pisma do novog prijateljstva". Bez obzira na prilično nisku temperaturu toga dana, učenici su s velikim zanimanjem pratili izlaganje vodiča Mlačića.

 [više]

PROJEKTNE AKTIVNOSTI U VELJAČI

Autor: Dragica Reljić, 10. 2. 2015. 10:04

Polako privodimo kraju ispisivanje glagoljičnih listina. Mnogi radovi su već završeni. Nekim učenicima se svidjelo te su krenuli u ispisivanje novih listina. Učenici 8.c i 6.c tako su postali pravi znalci kad je u pitanju ispisivanje tekstvova glagoljicom.

 [više]

PROJEKTNE AKTIVNOSTI: SIJEČANJ

Autor: Dragica Reljić, 27. 1. 2015. 23:06

Projektne aktivnosti za mjesec siječanj prikazali smo na  panou u prizemlju. Molim, obratite pažnju!

 [više]

PROJEKTNE AKTIVNOSTI: SIJEČANJ

Autor: Dragica Reljić, 26. 1. 2015. 13:29

LET'S PLAY MEMORY GAME WITH GLAGOLITIC LETTERS!!

Klikni na sliku, malo pričekaj i otvoriti će se igra pamtilica s glagoljskim slovima!

 [više]

PROJEKTNE AKTIVNOSTI: SIJEČANJ

Autor: Dragica Reljić, 23. 1. 2015. 20:02

Trećaši uče glagoljicu kroz igru pamtilicu (memory game)! Tko zna više glagoljičnih slova, taj je pobjednik!

 [više]

PROJEKTNE AKTIVNOSTI: PROSINAC

Autor: Dragica Reljić, 23. 1. 2015. 19:58

Učenici likovne grupe izradili su prekrasne božićne čestitke koje smo poslali školama-partnerima i poželjeli im Sretan Božić! Happy Christmas!

 [više]

PROJEKTNE AKTIVNOSTI: PROSINAC

Autor: Dragica Reljić, 24. 12. 2014. 19:56

SRETAN BOŽIĆ! Naše božićno drvce ukrasili smo, naravno, glagoljičnim slovima!

 [više]

PROJEKTNE AKTIVNOSTI: PROSINAC

Autor: Dragica Reljić, 22. 12. 2014. 18:37

I naši drugašići su bili vrijedni. Zajedno sa svojim učiteljicama i uz malu pomoć roditelja izradili su kalendar za 2015.g. ispisan glagoljicom. Kalendar smo poklonili našim prijateljima iz projekta koji su njime ukrasili prostor svoje škole (kako se lijepo vidi u prilogu).

  

 [više]

PROJEKTNE AKTIVNOSTI: PROSINAC

Autor: Dragica Reljić, 18. 12. 2014. 13:00

Klikni na ŠARENO SRCE GLAGOLJICE i pogledaj prezentaciju o glagoljici prikazanu na UV-u u prosincu 2014.g.!

 

 [više]

PROJEKTNE AKTIVNOSTI: PROSINAC

Autor: Dragica Reljić, 17. 12. 2014. 19:22

Ususret Božiću! U prosincu su održane brojne likovne radionice u kojima su učenici i učitelji izrađivali božićne ukrase! (Ima još u prilogu).  

 [više]

PROJEKTNE AKTIVNOSTI: PROSINAC

Autor: Dragica Reljić, 16. 12. 2014. 19:06

I na Liturgijskoj grupi uče se slova glagoljice. I na ploči i u bilježnici samo glagoljica! Što piše na ploči, a što u bilježnici?

 [više]

PROJEKTNE AKTIVNOSTI: PROSINAC

Autor: Dragica Reljić, 12. 12. 2014. 18:24

I "Slobodna Dalmacija" je pisala o nama. Preko mora, s otoka Brača, iz srednje Klesarske škole u Pučišćima stigla nam je ploča s glagoljičnim natpisom: OŠ MANUŠ. Zahvaljujemo učeniku Dominiku Gabelici koji ju je isklesao. Svečano postavljanje ploče u prostore škole očekujemo u svibnju 2015.g.

Evo i slavne ploče! Uskoro će dobiti počasno mjesto u školi.

 [više]

PROJEKTNE AKTIVNOSTI:PROSINAC

Autor: Dragica Reljić, 9. 12. 2014. 18:03

9.12.2014.g. održali smo našu prvu videokonferenciju tijekom koje smo se družili s učenicima i učiteljima iz škola-partnera. Istovremeno u svih pet škola održavale su se radionice na temu starih pisama.

 [više]

PROJEKTNE AKTIVNOSTI:PROSINAC

Autor: Dragica Reljić, 4. 12. 2014. 21:50

Učenice osmih razreda sudjelovale su u događanju "Zlatna večer matematike" koje je bilo organizirano na različitim lokacijama u gradu. Naše učenice kao temu svoga rada uzele su slova glagoljice na kojima su primijenile matematičke izračune zlatnog reza.

 [više]

PROJEKTNE AKTIVNOSTI: STUDENI

Autor: Dragica Reljić, 28. 11. 2014. 17:25

Učenici 7.c razreda izradili su glagoljska slova u kolaž tehnici te su ispisali imena država iz kojih nam dolaze škole-partneri.Pomoću zastava otkrijte o kojim je zemljema riječ, a usput prepoznajte glagoljična slova!

 [više]

PROJEKTNE AKTIVNOSTI: STUDENI

Autor: Dragica Reljić, 26. 11. 2014. 17:32

Učenici petih i sedmih razreda bojaju i oslikavaju igru u kojoj bi kad bude završena trebali provjeriti svoje znanje o glagoljici i glagoljičnoj baštini, a također naučiti slova glagoljice koja još ne znaju.

 [više]

PROJEKTNE AKTIVNOSTI: STUDENI

Autor: Dragica Reljić, 20. 11. 2014. 17:07

Učenici 4.a razreda izradili su palakt dobrodošlice za naše povratnike iz Portugala. Na panou piše DOBRO DOŠLI!

 [više]

PROJEKTNE AKTIVNOSTI:STUDENI

Autor: Dragica Reljić, 19. 11. 2014. 18:57

Očito su i učenici 4.a uživali učeći i crtajući glagoljična slova.

Piše MANUŠ, u slučaju da do sada nismo naučili!

 [više]

PROJEKTNE AKTIVNOSTI: STUDENI

Autor: Dragica Reljić, 18. 11. 2014. 16:24

Obilježavajući Dan sjećanja na žrtve Vukovara (18.11.1991.-18.11.2014.) u izradi našeg panoa iskoristili smo glagoljicu koja je neizostavan dio hrvatskog identiteta kao i grad-heroj Vukovar.

 [više]

PROJEKTNE AKTIVNOSTI: STUDENI

Autor: Dragica Reljić, 14. 11. 2014. 16:54

   

POSJET PORTUGALU! 

Od 13.11. do 19.11.2014.g. naše učiteljice i ravnateljica bile su u posjetu Portugalu na našem prvom transnacionalnom susretu s učiteljima škola-partnera u projektu. 

 

 [više]

PROJEKTNE AKTIVNOSTI: STUDENI

Autor: Dragica Reljić, 11. 11. 2014. 16:06

       

Na nastavi Likovne kulture učenici osmih razreda izrađuju inicijale glagoljskih slova u temperi. Njihovi radovi biti će izloženi u svibnju 2015.g. kada će našu školu posjetiti učenici i učitelji iz škola-partnera iz Portugala, Poljske, Rumunjske i Turske. 

 [više]

PROJEKTNE AKTIVNOSTI: LISTOPAD

Autor: Dragica Reljić, 5. 11. 2014. 15:57

Početkom  listopada započela je s radom povijesna grupa "Manuški glagoljaši"u koju su se uključili učenici šestiih i osmih razreda. Učenici crtaju glagoljske listine, sami su izabrali povijesne tekstove koje ispisuju glagoljskim slovima te ukrašavaju različitim motivima iz starih glagoljskih rukopisa.

 [više]

PROJEKTNE AKTIVNOSTI U LISTOPADU

Autor: Marita Guć, 3. 11. 2014. 11:44

 

Naš projekt je započeo obilježavanjem Svjetskog dana kravate.

        Određene nastavne sate posvetili smo kravati i glagoljici, hrvatskim izumima i baštini.

Maštovitim učeničkim radovima uredili smo školske panoe i postavili veliku kravatu koju smo ukrasili našim starim pismom.

Realizirali smo radionicu vezivanja kravate i modnu reviju „Kravata kao modni detalj.“

        Kod djece smo na različite načine razvijali osjećaj nacionalnog ističući pri tome važnost i poštovanje drugih kultura i naroda.

 [više]

 CMS za škole logo
Osnovna škola "Manuš" Split / Vukovarska 11, HR-21000 Split / www.os-manus-st.skole.hr / ured@os-manus-st.skole.hr
preskoči na navigaciju